Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 28.01.2017.
08:39
Vestionline, b92.net A
"Sankcije koje je Rusiji uvela bivša američka administracija bi mogle da budu tema razgovora Donalda Trampa i Vladimira Putina", rekla je savetnica predsednika SAD Kelien Konvej, uoči razgovora dvojice lidera koji bi trebalo telefonom da bude obavljen.
Subota 28.01.2017.15:40
NE "zvoni" (ispisan je protokol , a putin je pri repu .... da bude sretan da je dobio termin) nego "ZVRJE" sankcije !!! Nazuljace se putin kolena dok se bude uopste raspravljalo o sankcijama !!!
Ponedeljak 30.01.2017.23:38
U svom inauguracionom govoru Donald Tramp je najavio da će voditi politiku „Prvo Amerika”, koja znači unutrašnji razvoj Amerike i kraj nametanja američkog stila života drugima. Poslao je signal da Amerika više neće posegnuti za vojnom silom u cilju rušenja i potkopavanja nedemokratskih režima u svetu. Tramp namerava da završi sa uverenjem da američka sila ima moralnu odgovornost u svetskom polju bezbednosti. Takva spoljna politika bi trebalo da označi raskid s militarističkom i agresivnom prirodom američke spoljne politike i pretpostavi umereni izolacionizam. Trampov diskurs odražava jednu intenciju da se preokrene spoljna politika u pravcu radikalne izmene uloge Amerike u svetu, zatvaranjem i zaštitom granica Amerike. Tako nešto, kako god, nije moguće u potpunosti, jer Amerika ne trpi nedostatke jasnih i objašnjivih vizija nacionalnih interesa. Američki establišment je naviknut da posmatra američku svemoć kao preduslov za svetski mir. Težište je uvek na projekciji američke hegemonije kao jedine pouzdane odbrane od ugrožavanja svetskog poretka. Postoji, šta više, široko rasprostranjeno i duboko ukorenjeno uverenje od Drugog svetskog rata da ekonomski i bezbednosni interesi Amerike napreduju vojnim intervencijama, širenjem demokratije i jačanjem saveza.
Ponedeljak 30.01.2017.23:38
Amerika je zavisna od rata, kako tvrdi Stiven Volt, otkako je još od 1903. godine postala velika sila, borila se u desetak ratova i učestvovala u bezbroj vojnih intervencija. Sa Trampom, promocija demokratije koja je usađena od Vudroa Vilsona u istoriji američke spoljne politike, najavljeno je da se završava. „Mi smo branili granice drugih naroda, iako smo odbijali da branimo naše, potrošivši milijarde i milijarde dolara u inostranstvu, dok je američka infrastruktura zapadala u loše stanje i propadala”, rekao je Tramp na inauguraciji. Ističući da pitanje javnog interesa američkog društva prevazilazi potrebu spoljne politike, Tramp je potom dodao: „Napravili smo druge zemlje bogatim, dok su bogatstvo, snaga i poverenje u našu zemlju nestali iznad horizonta”. Šta više, Tramp u bliskim i savezničkim vezama sa ostatkom sveta, posebno Evropom, vidi smetnju i pretnju američkim interesima. „Od danas pa nadalje, biće samo prvo Amerika”, zaključio je Tramp.
Ponedeljak 30.01.2017.23:38
Ipak, tako dimenzionirana spoljna politika ne predstavlja savremeni recept za američku politiku. Ona je više povratak staroj tradiciji devetnaestovekovne doktrine izolacionizma. Njen protagonista je bio Džon Kvinsi Adams, inače tvorac Monroove doktrine koji je, poput Trampa danas, tvrdio da Amerika nikada ne treba da prihvata obavezujuće dužnosti saveza i uzajamnu pomoć s drugim državama u ostvarivanju svojih interesa. Povrh svega, poznati su Adamsovi diktati da ne treba da se preterano javno sarađuje, pritom da se i prekinu veze sa evropskim interesima i politikama, osim ako interesi napreduju bez rizika, sa kojima Trampovi argumenti i zaključci korespondiraju. Međutim, Amerika je čak i kao izolacionistička zemlja u prošlosti uvek zadržavala unilateralalno delovanje, odgovarajući na pretnje ofanzivno, upadljivo, sukobljavajuće i gotovo uvek ekspanzivno!
Ponedeljak 30.01.2017.23:39
S obzirom na to da je sadašnji američki budžet za odbranu veći od narednih deset zemalja zajedno, ostaje dvoznačno Trampovo naglašavanje da mir može da postoji jedino kroz snagu, istakavši u više navrata potrebu jačanja američke vojne sposobnosti povećanjem vojnog budžeta, i to u trenutku kada Amerika strahuje od Trampove obuzetosti nespokojstvom zbog slobodne trgovine, imigranata, muslimana i terorista. Razlog za pojačavanje vojne moći jedino bi mogao da bude projekcija američke moći. Pitanje je zato kakva će budućnost sveta biti ako se zna da Amerikanci uvek rešavaju svoje probleme ne izolacionizmom nego širenjem svog uticaja i moći.
Ponedeljak 30.01.2017.23:39
Kada je Anglo-Saksonska imperijalna elita uvidela,da Britanija (prirodni i ljudski resursi) nema kapacitet da vlada citavom planetom,ona se pragmaticno okrenula ogromnoj Severnoj Americi,koja je bogata strateskim sirovinama,i uglavnom naseljena raznoraznim Germanskim narodima i plemenima. "Ocevi osnivaci" SAD,su svi do jednog bili veliki zemljoposednici i robovlasnici,kao i ozloglaseni Sesil Rouds i njemu slicni Britanski imperijalisti. Jasno je kao dan,da su SAD i Kanada Anglo-Saksonski imperijalni projekat,i kao takve naslednice Britanske Imperije. Peporucio bih vam radove Halforda Makindera i njegovih naslednika Zbignjeva Brezinskog i Roberta Kaplana,koji u svojim delima uopste nekriju da im je cilj apsolutna svetska dominacija. Pozdrav svima i svako dobro.
Ponedeljak 30.01.2017.23:40
Sta hoce Tramp? Hoce da okrene ledja politici Baraka Obame,koga optuzuje da je "slabic" i predsednik "koji se izvinjava". Hoce da postavi temelje jedne nove politike zasnovane na sili,udaranju pesnice o sto,blefiranju i zamenu komercijalnih sporazuma "dilovima". Hoce da oslabi Evropu,NATO i OUN a Meksiko ogradi zidom,za koji doduse jos nema rokova,ko ce to da plati a ni studiju izvodljivosti. Primajuci britansku premijerki Terezu May,kao prvog stranog predstavnika i predlogom da sa Britanijom sklopi trgovinske sporazume,posle Brexita, je provokacija sa ciljem cvrscih povezivanja svih zapadnih populistickih rezima. "Storytelling man"salje poruku svetu da je on covek providjenja koji ce da uradi nesto radikalno novo na medjunarodnom ali i na unutrasnjem planu i da okrene svet na glavacke.
Ponedeljak 30.01.2017.23:40
Amerika je izgubila "financiski monopol" kao i vojno tehnicki ona vise ne poseduje tako veliku prednost koju je imala proslog veka. Borba protiv treorizma je asimetricna i kao takva ne odgovara doktrini americke vojne strategije. Tramp je ili budala ili naivan ili laze svojim saveznicima ako on misli da ce antitereoristicki savez sa Rusima da funkcionise dok su u isto vreme sankcije protiv Rusije na snazi!!!! Put svile koji Kinezi grade kroz Rusiju prema Evropi nece samo da omoguci brzi transport do Evrope i ispruku kineskih proizvoda vec i otvaranje pristipa velikoj kolicini novih sirovina u Sibiru. Sva trgovina i snabdevanje industrija u Kini, Rusiji i Evropi bice kopneno i neometano zbog cega Amerika ekonomsko-strategiski bice nemocna da kontrlise taj vrlo vazan tok kapitala i proizvodnje. Amerika postace pomorski izolovana i financiski slabija. Americka i Engleska politika je uvek bila usmerena prema izolaciji Evrope od Rusije zbog stvaranja jednog takvog jedinsvenog trzista.
Ponedeljak 30.01.2017.23:41
Sve strucnjaci a drzva u kojoj zive poslednja u svetu. Ako nije poslednja, ono je medju poslednjima. A i ko bi drugi delio lekcije Americi nego slpeci. Iole pametni gledaju da urade nesto sa njom. Molio bih neki japanski tekst tako "duboko analizirajuci" u vezi Amerike. Previse su oni pametni da ikome dele lekcije. Imaju pametniaj posla, recimo da rade i urade nesto, makar i sa Amerikom.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)